Sunday, September 6, 2009

Dupa celalalt zid

Continuarea de la Dupa zid.

Vorbeam in postul "Dupa zid" despre primele impresii referitoare la zona turceasca a Nicosiei, depsre prejudecati, valori si superficialitatea europeana.

Ieri, dupa ce am trecut iar zidul spre partea turceasca a Nicosiei, am avut surpriza sa mai trec un zid. Am stat de vorba un turc la varsta a doua care m-a servit cu cafea si struguri, care mi-a vorbit despre viata de acolo, despre istoria Ciprului si a Nicosiei. In ciuda casei netencuite si a hainelor obisnuite, parea destul de fericit. Am stat vreo ora la el in curte vorbind, fumand... Am schimbat numere de telefon, i-am promis ca am sa printez pozele pe care i le-am facut si ca am sa trec sa i le aduc.

Din punctul lui de vedere Ciprul este al turcilor, dar spune ca toata lumea poate trai in pace. Grecii pe de alta parte, ii privesc pe turci ca pe invadatorii care nu au ce cauta acolo. Pe pasaportul turcilor scrie "Northen Cyprus", pe cel al grecilor scrie "Repubilc of Cyprus". Turcii recunosc ca Ciprul este impartit in doua, grecii dau mai mult impresia ca se afla intr-o situatie temporara ce le ofera un usor discomfort. Turcii isi spun turci, grecii isi spun ciprioti.

Care este adevarul? Wikipedia releva o istorie plina de cuceriri de o parte si de cealalta parte, iar adevarul probabil ca e undeva la mijloc, dupa cum spune o veche vorba din popor. Dar stand la masa cu acest om si amintindu-mi discutiile cu grecii pe aceeasi tema imi dau seama, inca o data, ca nu poti arunca o privire superficiala si sa spui "Este asa..." Sau de fapt poti...